We vallen in de smaak bij The Great Taste Awards – in gesprek met Samuel Levie

Er zijn 3 smaken die een Great Taste Award hebben gewonnen. Is zoiets belangrijk voor je?

Belangrijk is relatief bericht. Er spelen belangrijker dingen in de wereld waar ik wakker van kan liggen, maar we vinden smaak wel belangrijk. We willen lekkere dingen maken. En niet alleen lekker voor ons, maar ook voor de wereld. Daarom werken we ook met ingrediënten waar we ons goed bij voelen. Onze range is 100% biologisch. Als een professionele jury deze inspanning erkent voelt dat wel als een bekroning.

Samuel wat maakt Butcha zo bijzonder?

Ik had al jaren de gedachte om een keer iets in frisdrank te gaan doen. Dat idee ontstond toen ik een periode geen alcohol dronk. Ik ben een chef en altijd bezig met de zoektocht naar nieuwe ingrediënten, restaurants en verhalen achter ons eten. Maar tot mijn grote verbazing werden er bijna nergens interessante dranken geschonken voor mensen die geen wijn of bier willen. Of je nou ging borrelen of dineren het aanbod bestond uit de bekende frisdranken die ik te zoet vind of alcoholvrij bier. Ik dacht dit moet spannender kunnen

Toen onze vriend Siewerd Nicolai met het idee kwam om een kombucha merk te lanceren dacht ik: “Dit moeten we doen!” Ik brouwde thuis al kombucha en het meeste van wat er te koop was vond ik echt een beledeging van de Nederlandse consument en kombucha in het algemeen. Samen met Jiri en Siewerd werkte we aan een range spannende smaken met voldoende diepgang. Verfrissend genoeg om zo te drinken en interessant genoeg om te combineren met eten. De speciaal bier onder de kombucha’s zeg maar.

Wat maakt kombucha geschikt voor bij eten?

Kombucha is gefermenteerde thee. De gebrouwen basis geeft veel meer diepgang dan een standaard frisdrank gemaakt van water, extracten, aroma’s en een zoetstof. Aan deze basis kombucha voegen we de verschillende ingredienten toe om te spelen we met zoet, zuur, zout, bitter en pittig. Eigenlijk net zoals we doen bij het bedenken van een gerecht. Jiri is vanuit ons het creatieve brein als het op smaak aankomt en ik vind hem sowieso één van de beste receptenontwikkelaars ter wereld. Onze smaken zijn echt geniaal bij Aziatisch eten en sowieso bij Street food.

Tot slot, wat is jouw favoriete Butcha?

De Hop & Grapefruit is momenteel mijn favoriet. Of eerlijk gezegd ik ben daar gewoon echt heel trots op omdat ik het letterlijk de geilste frisdrank vind die ik ooit heb geproefd. Sorry dit klinkt als een WC eend praatje, maar ik meen het! De Hop geeft hem iets I.P.A’igs en maakt het voor mij de meest volwassen variant. Echt perfect voor de borrel als vervanger van een biertje, maar ook super bij een burger of pittige noedels.

 

Proost!

 

De jury aan het woord…

 

Blood Orange & Bergamot

“This pleasantly cloudy-looking drink has citrus on the nose, it is hugely refreshing, the subtle taste of blood orange and bergamot are delicate and well balanced. The tea adds depth to these flavours and allows the flavours to keep going. We can imagine drinking a lot of this on a warm summers day!”

Hop & Grapefruit

“Lovely depth of colour, suggestive of richness. The hop and grapefruit aromatics work well together, the meld of teas, which we initially feared might be rather ‘de trop’ lends roundness and richness. The effervescence is gentle, refreshing and the finish pleasingly dry. A great accompaniment to food, we feel, an excellent alternative to beer. A well considered and constructed kombucha that restores our faith in the genre.”

Raspberry & Magnolia 

“A slightly cloudy and gently effervescent drink which is bright and refreshing. We can really taste the defined and described flavours within and think this is a lovely drink. Fruity and fresh – the raspberry heralding on the top note followed by the others as the layers unpeel. Finally a gentle heat on the finish. Delicious.”

0