Lowlands here we come!

Met veel trots zijn we dit jaar betrokken bij Brasserie 2050. Het ‘restaurant van de toekomst’ op Lowlands. Samen met Gilbert Kolff en de Foodline up, stelde Samuel dit jaar een menu samen dat verschillende verhalen vertelt over ons voedselsysteem. Aan Butcha de eer om hier een (bij)passende kombucha voor te brouwen.

Hiervoor hebben we iets speciaals gemaakt met ingrediënten uit voedselbos ‘Ketelbroek’ van Wouter van Eck. Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Een duurzaam ecosysteem wat zichzelf in stand houdt, zonder dat daar externe input, als kunstmest, compost, gif of water voor nodig is. Een inspirerend alternatief voor de huidige wijze van grootschalige monocultuur landbouw, wat op termijn per hectare ook nog eens meer voedsel oplevert, zonder dat dit ten koste gaat van het landschap, onze leefomgeving of de natuur.

Het levert ons niet alleen een duurzaam alternatief op, maar ook bijzondere smaakmakers die perfect zijn voor het brouwen van kombucha. Onder leiding van Wouter plukten we niet zozeer vruchten, maar zwarte bessentakken en bladeren, wilgenbast en Douglas spar. Deze hebben we twee weken getrokken in kombucha en toegevoegd aan onze basis kombucha. Het resultaat is een bijzonder verfrissende kombucha zonder alcohol met smaak van cassis en Douglas spar op hout.

Proost

En wil je meer weten over het voedselbos van Wouter, check:

(youtube: voedselbos Wouter van Eck)